Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kelly Rowland

Kelly Rowland (született Kelendria Trene Rowland) (Atlanta, Georgia, 1981. február 11. –) Grammy-díjas amerikai R&B- énekesnő, dalszerző, táncos- és színésznő, aki mint a Destiny’s Child alapító tagja lett híres. A Destiny's Child eddig összesítve 60 millió albumot és kislemezt adott el világszerte. Rowland négy Grammy-díjat nyert – hármat a zenekarral, egyet szóló énekesnőként.
A Destiny’s Child együttes 1999-től 2005-ig óriási sikereket ért el amerikában és világszerte egyaránt. 2005-ben még kiadtak egy válogatáslemezt, azóta viszont mindegyik csapattag saját szólókarrierjét építi. Hivatalosan az együttes sohasem oszlott fel, fenntartva annak a lehetőségét, hogy egyszer újra összejönnek. Az amerikai Billboard magazin szerint ők voltak a valaha volt harmadik legnagyobb trió.
Szólókarrierje 2002-ben kezdődött, amikor kiadta első albumát Simply Deep címmel. A lemez R&B, illetve alternatív rock elemeket is tartalmazott. A felvételen szerepelt a híres rapper Nelly és Kelly jelentős kislemeze a Dilemma is, ami Grammy-díjat nyert. A Simply Deepről még három maxi került kiadásra: Stole, Can't Nobody, és Train On Track címmel. Az album összesen 2,5 millió példányban kelt el világszerte.
Miután a Destiny's Child ismét feloszlott, 2007-ben kiadta második szóló albumát a Ms. Kelly-t. Az album nem tudta megismételni elődje sikerét. Két híresebb maxi jelent meg a lemezről: a Like This, illetve a nemzetközi sláger Work.
2009-ben újra világsikert ért el, amikor David Guetta-val együtt kiadta a When Love Takes Over című felvételt. A Guettával közösen alkotott szám több mint húsz országban vezette a toplistát, illetve Grammy-díjra is jelölték.
A fenti eredményeképpen Rowland és Guetta 2010-ben újabb maxit adott ki Commander címmel. Ez volt Rowland harmadik listavezető dala a Billboard Dance Club Songs Chart-on, illetve az első szám harmadik albumáról, amely a Here I Am címet kapta. A lemezről megjelent, második amerikai maxi a Motivation, melyen Lil Wayne is hallható, hét hetet töltött első helyen a Billboard R&B toplistáján, valamint 2012-ben "Best Rap Sung Collaboration" kategóriában Grammy-re is jelölték.
Kelly Rowland negyedik tervezett stúdióalbumáról, amely a Talk a Good Game címet viseli majd, két kislemez az Ice, illetve a Kisses Down Low már megjelent.
Zenei munkássága mellett film és televíziós karrierbe is kezdett. 2003-ban a Freddy vs. Jason című horrorfilmben szerepelt, majd 2004-ben megkapta első főszerepét a Seat Filler című romantikus vígjátékban. 2009-ben, az amerikai Bravo Fashion Show házigazdája lett Isaac Mizrahi mellett. Végül 2011-ben Rowland az Egyesült Királyság legfelkapottabb tehetségkutató versenyének, az X faktor 8. fordulójának bírája lett.

  • Destiny's Child (1990-2002)

Kelly Rowland az egyesült államokbeli Antlantában született. Édesanyja Doris Rowland Garison,[ apja neve Christopher Lovett. Mikor csak hétéves volt, anyja otthagyta alkoholista apját, ezek után pedig nemsokkal Atlantából Houstonba költöztek, ahol aztán zenei karrierje is kezdetét vette. Beyoncéval valamint több iskolatársával együtt egy zenés-táncos csoport tagja lett, melynek eredeti neve Girl's Thyme volt. Első komoly szereplésük a Star Search vetélkedő volt, amelyet elvesztettek.
A vetélkedő után Beyoncé apja, Mathew Knowles otthagyta munkáját, hogy saját kezébe vegye az zenekar menedzselését. Ebben az időszakban költözött Kelly a Knowles családhoz. A szigorú apa a csapattagoknak kemény edzéstáborokat rendezett, próbáikat pedig Beyoncé édesanyjának hajszalonjában tartották.
1993-97 között helyi rendezvényeken, valamint felvezető zenekarként különböző r&b előadók koncertjein léptek fel. Nevüket mindeközben 1993-ban Destiny's Childra változtatták. Folyamatosan jártak meghallgatásokra, illetve lemezcégeknél próbálkoztak, míg végül a Columbia Records szerződést nem kötött velük.
1997-ben a Destiny's Child kiadta első önmagukról elnevezett debütáló albumát. A felvételen olyan híres számok szerepeltek, mint például a No, No, No című dal.
A nagy áttörést és világsikert viszont a következő lemez, az 1999-ben kiadott, a többszörösen platina minősítésű The Writing's on the Wall hozta a zenekarnak. Az albumról megjelent maxi lemezek, a Bills, Bills, Bills, vagy a Say My Name című számoknak köszönhetően az együttest a világ minden részén megismerhette a nagyközönség. A "Say My Name" dalért a csapat két Grammy-díjat nyert.
Sikereik ellenére az együttest több belső konfliktus feszítette, amely rövidtávon, Robertson és Luckett kiválásához vezetett, hogy aztán egy új tag Michelle Williams vegye át a helyüket.
2001-ben a csapat új albumot jelentetett meg
Survivor címen. Az első kislemez a szintén Survivor nevet viselő felvételnek köszönhetően, a Destiny's Child harmadik Grammy-díját vihette haza. A következő maxi a Bootilicious, negyedik daluk lett, amely az első helyig jutott az amerikai Billboard Hot 100 ranglistán. A Survivor nagylemez több mint tíz millió példányban kelt el világszerte. Fentiek ellenére 2002-ben a csapat úgy döntött egy időre feloszlik, hogy a tagok szólókarrierbe kezdhessenek.

  • Simply Deep & Destiny's Child ismét egyesül (2002-2005)

Rowland első szólóalbumát a Simply Deep-et 2002. októberében adta ki. A felvételről megjelent első kislemez a Dilemma egy együttműködés eredménye a híres rapperrel Nelly-vel, ami ismét Grammy-díjat jelentett számára ezúttal szólóban. A dal 10 hetet töltött első helyen az USA-ban, ezzel Rowland lett az első a csapatából, aki önálló listavezető számmal rendelkezett. A Simply Deep az Egyesült Királyságban platina lett míg más országokban mint Írország, Hong Kong, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada, arany minősítést szerzett. A felvétel a Billboard slágerlistán a harmadik helyet érte el a top r&b eladások között, 200-as összesítésben pedig a tizenkettediket. Az albumból több mint 2,5 millió példány kelt el világszerte.
Két év után, amelyet szólókarrierjének szentelt, Kelly 2004 novemberében Beyoncéval és Michellel új albumba kezdett. A felvétel a Destiny Fulfilled nevet kapta. Az albumról négy maxi jelent meg, sorrendben: a Lose My Breath, Soldier, Girl, illetve utolsóként a Cater 2 U. A lemez egészen a második helyig jutott a Billboard 200 Albumok listáján, és bár nem tudta megismételni a két korábbi felvétel sikerét így is több mint 3 millió példányban kelt el csak az Egyesült Államokban. 2005-ben a Destiny Fulfilled...And Lovin it világkörüli turné végeztével, a csapat ismét bejelentette feloszlását.

  • Ms. Kelly & Here I Am (2005-2011)

A második szólóalbumon, a Miss Kelly-n Rowland, 2005 óta dolgozott, amit a rajongók már nagyon vártak. Eredetileg 2006 tavaszán adták volna ki az albumot "My Story" néven de elhalasztották majdnem egy teljes évvel, mert Rowland elmondása szerint a felvétel túl személyes és lassú lett így felvettek hozzá néhány táncolhatóbb, gyorsabb számot.
Az albumon olyan producerekkel dolgozott együtt mint Sean Grett, Scott Storch, Rockwilder és még sokan mások. A lemezen közreműködött Snoop Dogg, Tank, Eve és Dra Brat, illetve Solange Knowles, Beyoncé húga is írt rá egy dalt.
A Miss Kelly 2007. július 3-án jelent meg és az 1. héten a 6. helyig jutott a Billboard albumok listáján. Az első kislemez a Like This lett, melyben Eve rappelt. A felvétel jól teljesített a listákon, így egészen 30. helyig jutott a Billboard összesített Hot 100 slágerlistáján. A második amerikai maxi a Ghetto feat. Snoop Dog viszont, óriási bukás volt, gyakorlatilag sehol nem játszották. Többek között ennek is köszönhető, hogy 2009-ben a Colombia Records felbontotta szerződését Rowlanddel, mivel a Ms. Kelly nem váltotta be a hozzáfüzött reményeket, és kereskedelmileg is csak közepesen teljesített.
A Ms. Kelly lemezről még két maxi jelent meg. Mindkettőt inkább a nemzetiközi piacra tervezték, így például a harmadik kislemezet Work címmel, amerikában ki sem adták. A dal főleg a Freemasons remixnek köszönhetően jól teljesített és a legtöbb országban ahol piacra dobták(Magyarországon is) top tízbe került. A negyedik dal "Daylight" feat. Travis MacCoy az Egyesült Királyságon kivül nem kapott különösebb figyelmet.

A Columbiától való szétválás után Rowland több európai zenésszel is összedolgozott, többek között Tiziano Ferróval, illetve a dj és producer David Guettával. A Guettával közösen alkotott When Love Takes Over hatalmas sikert ért el világszerte. A dal több mint húsz országban vezette a toplistát, illetve Grammy-díjra is jelölték.[5] Magyarországon a "When Love Takes Over" a 2010-es év egyik legsikeresebb felvétele lett. A szám összesen 56 hetet töltött a MAHASZ rádiós Top 40-ben, illetve az összesített éves listán 9. legtöbbet játszott felvétel lett.
Még 2009-ben, miután menesztette korábbi managerét Beyoncé édesapját Matthew Knowlest, új lemezszerződést írt alá ezúttal a Universal Motownnal.
Harmadik albuma hosszú szünet után 2011 júliusában jelent meg. A lemez címe Here I Am lett. A felvételen producerként közreműködött Rico Love, Hit-Boy, a híres RedOne, valamint Ne-Yo is írt rá néhány számot. Az első amerikai kislemez Motivation feat. Lil Wayne hét hetet töltött első helyen a Billboard R&B toplistáján, illetve 17. helyet ért el a Billboard Hot 100 listáján. 2012 januárjában a Motivation kislemez Grammy jelölést kapott. A dal 4 év szünet után az első Kelly Rowland-sláger amely felkerült a legrangosabb amerikai toplistára.
Az első inkább az európai piacra tervezett maxi Commander feat. David Guetta az album megjelenését megelőzve még 2010-ben jelent meg. Bár európai rádiók jelentős airplay-t szenteltek a számnak, korántsem lett olyan nagy siker, mint a korábbi közös felvétel a "When Love Takes Over". A számhoz készült klipet a japán producer és videofilm-rendező Masashi Muto rendezte.
Rowland 2011-ben az Egyesült Királyság legfelkapottabb tehetségkutató versenyének, az X faktor 8. fordulójának birája lett. A második európai kislemez a Down for Whatever az Egyesült Királyságban illetve Írországban, köszönhetően a fentemlített vetélkedőnek top 10-be került. Európa más részein nem kapott különösebb figyelmet.

  • Talk a Good Game (2012-2013)

Az énekesnő 2012-ben nem tért vissza a brit X. faktor következő szériájába, így minden energiáját egy újabb albumba fektethette. Elmondása szerint a következő album szigorúan R&B stílusú számokat tartalmaz majd. Az albumot megelőzendő Rowland több amerikai rapper számához kölcsönözte vokálját. Többek között Ludacris, Sean Paul, Big Boi és Future maxilemezein hallhatjuk Kelly-t. Rowland negyedik nagylemezét 2013-ban tervezik kiadni. Az album a Talk a Good Game címet kapta. Az első maxilemez az Ice nevű felvétel, melyet ismét Lil Wayne rapje 88. helyen chartolt az Egyesült Államokban. A második maxilemez a provokatív Kisses Down Low 2013. január 18. debütált a YouTube internetes portálon.

  • Chasing Destiny, a The Voice Australia, karrierje és ötödik stúdió album (2015-)

2015 augusztusában bemutatták Jacob Whitesides "Tudom, mit csináltál a tavaly nyáron" című kislemezét. Rowland az Empire amerikai dráma televíziós sorozat második szezonjának ismétlődő szereplője volt. Flashback-ekben játszotta Leah Walkert, Lucious Lyon anyját, és öt epizódban szerepelt. Felvett egy dalt a "Mona Lisa" elnevezésű műsorhoz, amely bekerült az EP Empire: Music from "Be True" -be, amelyet 2015. október 21-én adtak ki. 2015. október 26-án Rowland kiadta egy új dalt, a „Dumb” címmel, amely pletykák szerint megjelenik a közelgő ötödik albumán. A Rowland új felvételének még nincs megjelenési dátuma.
Rowland, Missy Elliott, Kelly Clarkson, Zendaya, Janelle Monáe, Lea Michele és Chloe & Halle együtt szerepelt egy jótékonysági kislemezen, amelyet Michelle Obama, az Egyesült Államok First Lady  készített. A „This Is For My Girls” című dokumentumot Diane Warren írta, és 2016. március 15-én jelent meg. A dalt azzal a céllal hozták létre, hogy pénzeszközöket és tudatosságot szerezzen az Obama „Let Girls Learn” kezdeményezés iránt - amelynek célja az iskolai végzettség növelése a világ minden tájáról származó serdülő lányok körében. tagadta az oktatáshoz való jogot. Az iTunes exkluzív felvételét egyaránt egybevetik Obama Texan SXSW beszédével, és elősegítették a "Let Girls Learn" kezdeményezést. A következő hónapban Rowland házigazdaként szolgálta a BET Chasing Destiny doku-sorozatát, ahol koreográfus / rendező, Frank Gatson Jr. megkeresték a következő szupersztárok keresését egy teljesen női csoport számára. Végül létrehozták June's Diary lánycsoportot.
2016. december 24-én bejelentették, hogy Rowland helyettesíti Ronan Keating-t edzőként a The Voice Australia hatodik évadjában, amelyet 2017 elején vetítettünk fel. Rowland Margot Scotts szerepet játszott a Szerelem 10-ig tartó televíziós filmben, amelyet az Élet során 2017. január 28-án mutattak be. 2017. április 11-én Kelly szintén kiadja első könyvet, Whoa, Baby !: Útmutató az új anyukák számára, akik túlterheltek és megszabadultak (és Wonder What the # * $ & Just Happened). 2017. augusztus 8-án bejelentették, hogy Rowland csatlakozik az új bíróhoz, Jennifer Hudsonhoz a The Voice USA tizenharmadik szezonjában, aki a tavalyi The Voice UK győztes edzőjeként szolgált. Hudson tanácsadójaként támogatta a Rowlandot, az ausztrál verzió edzőjét. 2018 áprilisában Rowland újraegyesült Beyonce Knowles-szel és Michelle Williams-szel a Knowles főszereplője során a Coachella Valley Zenei és Művészeti Fesztiválon. A The Voice Australia hetedik évadában két tetteivel Sam Perry és Bella Paige lett a győztes edző, a második helyezett pedig Sam Perry, a második helyezett pedig Bella Paige.
2018. november 22-én a Rowland kiadta egy új kislemezét, a "Kelly" -t. 2018. szeptemberében a BET bejelentette, hogy Rowland Gladys Knight-ként szerepel az American Soul sorozatban, amelynek premierje 2019 februárjában. 2019. február 6-án kiadta a "Crown" című második kislemezt a zenei videóval, a Dove-szel együttműködve a #MyHairMyCrown kampányban. 2019 májusában szerepelt Ciara "Girl Gang" dalán, a Beauty Marks albumban. 2019. május 18-án a Rowland közzétette a The Kelly Rowland Edition című EP-t a streaming platformokon. Folytatta munkáját a The Voice Australia-ban, az ausztrál új LA Finest televíziós sorozat sztárjaiban, a Robin Thede sorozatában a HBO A Black Lady Sketch Show-ban, valamint a 2019. decemberi karácsonyi filmet, a Merry Liddle Christmas-t, amelyet a Rowland készített és a férje egész életen át.
A karácsonyi film részeként Rowland kiadta a "Love You More at Christmas Time" című karácsonyi dalt saját lemezkiadóján, a KTR Recordson keresztül.
2020. április 17-én a Rowland kiadta a „Coffee” című kislemezt a KTR Recordson keresztül, pletykák szerint az első kislemez az ötödik albumjáról.

 

Diszkógráfia
Turnék
¤ Simply Deeper Tour (2003)
¤ Ms. Kelly Tour (2007)
¤ Lights Out Tour (2013)
 

Menüpontok

2007: Ms. Kelly

Cikkek: 0

2002: Simply Deep

Cikkek: 2